Identiteit

Identiteit is “dat wat eigen is aan een persoon,” “iemands ware aard.” Zo maar een paar omschrijvingen die opkomen als u dit opzoekt op het internet. Hetgeen eigen is aan een persoon zal in de ene omgeving wel een rol spelen en ergens anders geen enkel probleem opleveren. In de loop van het leven ontwikkelt ieder mens zijn of haar eigen identiteit. Factoren zoals aanleg en opvoeding spelen hierbij een rol.

Als uw identiteit wringt met uw omgeving, zal de ontwikkeling ervan onvoldoende op gang komen en misschien zelfs stilstaan. Onzekerheid en moeite met doelstellingen op de lange termijn zijn vaak het grootste probleem.

Kenmerken:

Impact

Het kan lastig zijn om beslissingen te nemen over studie en werk wanneer u niet goed weet wie u bent en wat u wilt in het leven. Door onzekerheid over uw identiteit kunt u ook problemen ervaren in het contact met anderen maken en met het aangaan van (liefdes)relaties. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld moeite met het bepalen en omgaan met hun seksuele voorkeur of met zichzelf staande houden in relaties wanneer deze zich verdiepen.

Tenslotte kunnen identiteitsproblemen ook tot uiting komen wanneer iemand moeite blijkt te hebben met zich losmaken van zijn of haar ouders en zich zelfstandig staande houden in de maatschappij.

Vragen? Stel ze!

Wilt u meer informatie ontvangen?
Laat het ons weten!